Despre rafinament și simplitate cu Simon Chaput

Published June 16, 2015 in Blog

Simon Chaput s-a născut în Franța în 1952, dar a locuit la New York, oraș în care a descoperit impactul vizual al geometriei urbane, ceea ce l-a determinat să se dedice în totalitate fotografiei.

Primele lui opere au fost compuse din imagini narative despre culturile vechi și budhism. Percepția sa vizuală total diferită de a înaintașilor săi i-a adus notorietate, ceea ce a dus la publicarea operelor sale în multe reviste și cărți de specialitate.

Una dintre celebrele sale serii este realizată la Observatorul de Pietre din Jay Singh în Jaipur – India, a doua fiind o vedere modernistă a arhitecturii Manhattan-ului. Ambele lucrări sunt reprezentative pentru Simon Chaput și reflectă interesul artistului pentru spațiul negativ și arta abstractă. Compozițiile dinamice ale celor două lucrări transmit energia și venerația acestor structuri atemporale.

În studiul său despre nud, Simon Chaput are o nouă viziune asupra formelor feminine, diferită de cea a precedesorilor săi și face un pas îndrăzneț prin abordarea nudului dintr-o perspectivă nouă, aducând un omagiu femeii și frumuseții goliciunii ei. Nudurile lui Chaput sunt rafinate, simple, pasionale și inocente, emanând erotism și fiind unite de un farmec etern. Lucrările sale au devenit o sursă de inspirație pentru mulți dintre artiști contemporani

Lucrarea sa cea mai recentă o reprezintă o serie de cascade fotografiate cu timp lung de expunere, unde spațiului negativ i se atribuie aceiași importanța ca și în toată opera lui Chaput.

În anul 2000, Chaput a beneficiat de un grant pentru fotografie oferit de fundația Henry Luce. El a lucrat cu multi regizori și producări premiați pentru film documentar și este un apropiat al artiștilor Christo și Jeann-Claude, lucrând cu ei la multe dintre proiectele și expozițiile din ultimii 25 de ani.

Simon Chaput este reprezentat în New York de Howard Greenberg Gallery, în Londra de Photographers Gallery, în Antwerp de Fifty One Fine Art, iar în Atlanta de Jackson Fine Art.

Operele sale fac parte din colecții particulare și sunt expuse în muzee din Australia, Belgia, Franța, Elveția, Germania, Italia, Mexic, Brazilia, Japonia și SUA. 

Sursă: http://www.simonchaput.com

valeria-ny10l chaput_nudeb 3281 761 760 752 748 745

2,236 total views, 0 views today

No Response to “Despre rafinament și simplitate cu Simon Chaput”

Comments are closed.